Sådan kommer du træthed til livs

Søvn er lige så vigtigt, som motion og sund kost. De 3 ting, spiller ligesom sammen i ring. Hvis det ene læner sig op af det andet, og hvis søvnen ikke er til stede, så har man hverken overskud til at motionere, eller at spise sundt. Derfor er en god søvn altafgørende for at trives på bedste vis.

Dette vidste du måske ikke

På et gennemsnitlig liv, sover vi 1/3 del af vores liv. Det svarer til cirka 20-30 år. Det er derfor vigtigt, at man får 7-8 timers søvn hver nat. At sove skal gerne være en god oplevelse, uden afbrydelser og overfladisk søvn. For søvnen er afgørende for ens energi, velvære og gennerelle trivsel. Dårlig søvnkvalitet, giver dårlig trivsel.

Sådan forbedrer du din søvnkvalitet

Der er mange tiltag, man kan gøre, for at forbedre sin egen søvn. Her får du nogle gode råd:

Gør søvnen til noget hyggeligt

Sørg for, at du hver aften skaber nydelsen af noget, som du ser frem til. Søvn er ikke noget, der skal overstået, det er en livsnødvendighed, og man kan lige så godt få det bedste du af det.

Få tiltrækkeligsøvn

Sørg for at få minimum 7-8 timers søvn i streg, om natten. Husk at sætte tid af til det. Gå ordentlig tid i søvn, hvis du skal tidlig op. Sørg også for at få søvn nok, selv i travle perioder.

Gør soveværelset til et rart sted at være

Sørg for, at du føler, at der er rart at være i dit soveværelse. Invester i en god seng, såsom en kontinitalseng, som kan købes her. Køb noget lækkert sengetøj, og sørg for, at din pude og din dyne, er rar at ligge med. Der skal også helst være mørkt i rummet, så rul ned gardinerne ned i vinduet.

Undgå elektronik 1 time førs sengetid

Om aftenen har vi tendens til at sidde med computeren, eller telefonen. Lyset er noget, der påvirker vores hjerne til at tro, at det ikke er aften. Derfor kan du ikke lægge telefonen fra dig, og forvente at sove 2 minutter efter. Der går noget tid, fra din hjerne finder ud af, at den skal til at blive træt.

Undgå forstyrrelser

Forstyrrelser kan især være lyde. Vågner du meget let af diverse lyde, så kan det være en god ide, at sove med ørepropper. Det vil lukke lydene ude, så du får en mere sammenhængende søvn, og dermed en bedre kvalitet af søvn.

Sørg for, at du er mæt, når du går i seng

Hvis du går sulten i seng, risikerer du også en dårlig søvn. Grunden til det er, at dit blodsukker navigerer efter om du er sulten eller ikke sulten. Man sover bedst, hvis ens blodsukker er stabilt.

Undgå koffein

Koffeinholdige drikke, som te, kaffe og cola, er noget, du bør holde dig fra inden sengetid. Koffeinen sætter gang i din hjerne, og du vil få svært ved at falde i søvn. Så ingen koffeinholdige drikke efter aftensmaden, afhængig af, hvornår du skal i seng.